top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverValerie Meeuwissen

Het is niet jouw schuld

Het is niet jouw schuld


Schuldgevoel is een grote, vaak heel diep gelegen oorzaak van hoe we ons leven leven.


Als je jong bent betrek je alles in jouw leefwereld op jezelf. Je kijkt tegen volwassen mensen (en vooral je ouders) op. Dus als er lief tegen je gedaan wordt denk jij dat je het goed doet. Maar op het moment dat er iets gebeurd wat minder prettig wordt ervaren voelt het al snel als jouw schuld.


Dit kan zelfs nog veel dieper en verder gaan. Toen je als baby in de baarmoeder zat, overgenomen schuldgevoel van je ouders van generaties oud of misschien zelfs vorige levens.


Dit diepe gevoel van schuld kan zo veel effecten hebben In het leven. In het jezelf niet waardig vinden voor een fijn leven, voor liefde, voor een leuke baan. Het gevoel hebben dat jij iets verkeerd hebt gedaan kan als gevolg hebben dat jij jezelf in allerlei vormen en manieren onbewust probeert te straffen.


Hierin blokeer je jezelf volledig in het leven. Je zet jezelf vast omdat je jezelf niet waardig vindt om al het moois in het leven met open armen te ontvangen.


Schuldgevoel heeft zo veel lagen en vaak mag het laag per laag afgepeld worden. Steeds dieper naar de kern van waar het gevoel van schuld ontstaan is. En vaak als je dit stuk aanraakt kan je ervaren dat het niet jouw schuld is, dat het iets is dat jij als jouw waarheid hebt aangenomen maar nooit de waarheid is geweest.


Dan kan je ervaren en zeggen: Het is niet mijn schuld. Hierin kan je jouw innerlijk kind vasthouden en ervaren hoe je jezelf zo lang hebt afgestraft. En ervoor kiezen dat het tijd is voor verandering.


Want jij verdiend het niet om de schuld die jij jezelf hebt opgelegd nog verder met je mee te dragen. Bevrijd jezelf van die schuld en begin met leven!
6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page