top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverValerie Meeuwissen

Bevrijden van de bevriezing

In geval van trauma heeft ons lichaam 3 reacties: vechten, vluchten, bevriezen. Ons lichaam stopt hiermee alle niet vitale functies en gaat over in een overlevingsstand. Dit werkt prima als we ons lichaam vervolgens wel kunnen ontladen, maar als de spanning nooit ontladen wordt blijft het lichaam constant in een overlevingsstand staan. Het rust en verteer systeem (rest & digest) wordt minimaal en het lichaam is constant of in een staat van paraatheid of in een staat van bevriezing waarbij we het gevoel kunnen ervaren niet echt aanwezig te zijn.


Op het moment dat we bevriezen zet het lichaam zich vast, het heeft niet de mogelijkheid te vechten en te vluchten.


De emoties die op dat moment ervaren werden maar niet doorvoelt werden, werden vast gezet. Dat maakt dat dat deel nog steeds vast zit in jou. Dat deel is stil komen te staan, stil komen te staan in tijd. Want dat deel van jou leeft nog in dat moment, want daar is het bevroren.


Zodra je de spanningen gaat bevrijden, je lichaam de ruimte en de veiligheid geeft om de bevriezing los te laten, komen deze vastgezette emoties weer vrij, het gaat weer stromen.


Hiermee kunnen oude herinnerigen opkomen. Herinneringen in de vorm van beelden, emoties, gevoelens.


Dit mag allemaal weer gaan stromen zodat al deze bevroren delen van jou ontdooid, bevrijd en geheeld mogen worden. Zodat de levensenergie weer kan gaan stromen.




3 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page